Baba-mama Klub a sződi Faluházban

Sajnos a klub megszűnt, szép emlékeket őrzünk!

Sziasztok!

Felmerült, hogy általunk kipróbált recepteket tegyünk fel a honlapra. Rajtam ne múljon, csak küldjétek őket!

Én gyakran "forgatom":

www.mindmegette.hu

 

Elsőként álljon itt a Judit-féle bodzaszörp:

BODZASZÖRP

Mutatunk egy meglepően egyszerű receptet, amely aztán minden pohárral eszünkbe juttatja, milyen ügyesek is vagyunk!  Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?

Beszippantva a bodzavirág illatát, nekem a gyerekkori osztálykirándulások élménye jut először eszembe. Aztán citromosan édeskés ízére gondolok, és arra, hogy milyen jó lenne ezt megőrizni a forró nyári napokra hűsítőül, vagy a zimankós téli estékre a nyár emlékéül. Belevágtam hát az idén is, hogy elkészítsem az első adag bodzaszörpsűrítményt.

Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

 
 
EGÉSZSÉGETEKRE!!!!!
Panka/Stahl féle epermisu, naggggyon jó!
EPERMISU

Ez az édesség a nagy kedvencnek, a tiramisunak a kis testvére. Álszerénység nélkül mondhatom, hogy a puha babapiskótából és a fehér csokoládés krémből egymásra épülő rétegekkel -köztük megannyi, titkosan megbújó, friss eperdarabkával- eddig még mindig és mindenhol sikert arattam, bármikor is ezt készítettem.

Hozzávalók:

A sziruphoz:

10 deka cukor

2 deci víz

2 citrom

A krémhez:

50 deka eper

30 deka mascarpone

20 deka fehér csokoládé

1 deci tejszín

40 darab babapiskóta

30 deka eper

a tetejére cukrozatlan kakaópor

Először a cukros szirupot készítem el. Ehhez beleszórom egy kis lábosba a cukrot, ráöntöm a vizet és kevergetve felmelegítem, hogy teljesen feloldódjon a cukor a vízben. Lereszelem a citromok héját, hozzászórom a reszelt héjat a cukros sziruphoz, aztán a két kopasszá lett citromnak kifacsarom a levét. Utána-keserű magok távozzatok! felkiáltással- a teaszűrőn átszűrt citromlevet is hozzákeverem a sziruphoz.

Ha ez az igazán ördöngős ügyességet nem igénylő szirup kész, akkor hozzáfogok a krémhez.

Az epreket megmosom, kicsumázom és darabokra vágva beleszórom a turmixgépembe, hogy 1 perc alatt pépesre vághassam össze a géppel a gyümölcsdarabokat. A piros, illatos pépet összekeverem a mascarponéval és jöhet hozzá a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel kész vagyok, akkor fellazítom a krémet a tejszínnel.

Egy 30 cm X 20 cm nagyságú, öblösebb tálba beleteszek egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, majd rákenek erre egy kis fehér csokis krémet, utána megszórom ezt apróra vágott eperfalatkákkal és addig folytatom felváltva a babapiskóta, a krém és a gyümölcsdarabkák rétegezését, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.

Jót tesz neki, ha néhány órát vagy akár egy teljes napot is álldogál a hűtőben.

6 adag lesz belőle.


SZÍNES FŐZÖTT SÓ-LISZT GYURMA
 
HOZZÁVALÓK:
( 1 nagyméretű margarinos dobozban elfér)
200 g LISZT
100 g SÓ ( finomszemcséssel szebb)
3 dl VÍZ
2 mokkáskanál CITROMSAV (penészedés gátlás miatt)
1 evőkanál ÉTOLAJ
½ vagy 1/3 ÉTELSZÍNEZÉK (TESCO-ban lehet kapni, aromák mellett van)
 
ELKÉSZÍTÉS:
Érdemes egy teflon bevonatú edényben készíteni, mert sokkal könnyebb a mosogatása, sőt a színek között nem is szükséges elmosni. A lisztet, sót és citromsavat belemérem, majd elkeverem az edényben. A vizet kimérem, majd az ételszínezéket hozzáadom, és együtt ráöntöm a porkeverékre. Végül hozzáadom az étolajt. Állandó keverés mellett takarék lángon addig főzöm, míg az állaga olyan lesz mint a kész gyurmáé. Kiemelem, hűlés után átgyúrom, majd becsomagolva a hűtőszekrényben tárolom. Sokáig eláll.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 1
Havi: 6
Össz.: 58 869

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Baba-mama Klub a sződi Faluházban - © 2008 - 2024 - babamamaklubszod.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »